Труп на мъж е бил открит в местността "Пещерско бърце" край пътя между град Смолян и село Турян вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян. 

Сигналът е подаден от 69-годишен гъбар на тел. 112 в 11.55 часа. Той съобщил, че е намерил труп, затрупан с клони от иглолистна дървесина. На място веднага е изпратена дежурна оперативна група от Смолян, както и специализирана група за огледи на "Национална полиция" в София. При огледа не са открити документи. Тялото е транспортирано за аутопсия в МБАЛ-Смолян. 

На пресконференция днес зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов съобщи, че се касае за умишлено убийство, което е било извършено преди около 2-3 седмици. Намереният труп е на мъж на около 40 години. Назначената тройна съдебно-медицинска експертиза е установила счупване на подезичната кост, т.е. смъртта е настъпила от удушване. Не е ясно обаче дали убийството е извършено на място или трупът е подхвърлен там. Разследващите имат предположение за самоличността на убития, но отказаха да дадат подробности. 

Стана ясно обаче, че лицево разпозване не е възможно, тъй като тялото на жертвата е било ядено от диви животни. 

"Има заподозрени, извършват се разпити, но няма задържани. Снети са пръстови отпечатъци и е назначена дактилоскопна експертиза. Не може на този етап да бъде извършено лицево разпознаване на лицето, тъй като по главата е нахапан от диви животни и са настъпили трупни разложения. Изчакваме да ни дадат резултат от дактилоскопната експертиза, ако тя не даде резултат ще пристъпим към ДНК експертиза. Извършват се редица процесуално-следствени действия, разпитани са и продължават да се разпитват свидетели", каза още прокурор Симов.

Началникът на РПУ-Смолян Костадин Бундов обясни, че през последните дни няма обявен за издирване мъж от Смолянско, затова разследващите ще изискат справки за търсените от МВР мъже на тази възраст в цялата страна.

Работи се по различни версии за убийството, както и за броя на извършителите.