Върховните магистрати осъдиха на 5 години затвор Никола Камберов, известен като Синбад. Той бе задържан 14 години, след като е извършил убийство от ревност в пловдивския кв. "Столипиново" през 2003 година.

Петгодишната присъда за убийство е постановена от Пловдивския апелативен съд спрямо Камберов, който е бил 15-годишен по време на престъплението и е потвърдена от ВКС.

Синбад е признат за виновен за това, че на 13 декември 2003 година в кв. "Столипиново" наръгал с нож мъж на 26 години. Нападението е извършено умишлено, по особено мъчителен начин за жертвата, а обвиняемият е бил непълнолетен.

Апелативният съд е приел, че на посочената дата Божидар Моллов е забелязал в паркиран автомобил бившата си приятелка. Нахвърлил се върху шофьора с юмруци. В колата е имало и други младежи, а Синбад  е пътувал на задната седалка. По време на разправията 15-годишният тогава Никола Камберов излязъл от колата и започнал да нанася побой над Моллов. 

Божидар паднал в близка локва, след което станал и се отдалечил. Синбад обаче го последвал. Извадил нож с дължина на острието 12 см. и пробол Божидар в гърба. След това си тръгнал и изхвърлил ножа в река Марица, уговаряйки се с приятелите си да мълчат.

През това време раненият започнал да вика за помощ, успял да се добере до близкия блок и почукал на една от вратите. Жена го открила да лежи пред апартамента и със съседите повикали Спешна помощ. Той обаче починал.

Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта му е сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, причинена от остра кръвозагуба.

През пролетта на 2017  г. уговорката да се пази в тайна убийството на Божидар била нарушена. Един от очевидците заявил на Камберов, че ще го издаде. Синбад решил да направи изпреварващ ход и отишъл в полицията, като натопил него. Първоначално разследващите смятали, че е той, но впоследствие истината излязла наяве. Извършен бил следствен експеримент, при който Камберов посочил мястото, където е наръгал Божидар Моллов и механизма, по който го е извършил, както и къде е изхвърлил ножа.

Самият Синбад от задържането си през 2017 г. е в затвора в Пловдив.

Върховният съд приема, че обвиняемият е направил пълни самопризнания и доброволно е взел участие в следствения експеримент, като с това е спомогнал работата на разследващите органи за установяване на обективната истина.

Това, заедно с отдалечеността във времето от извършване на деянието, е отчетено като допълнително смекчаващо отговорността му обстоятелство.

Върховният касационен съд е посочил в решението си, че с намаляване на наложеното наказание от въззивния съд е изпълнен критерият за законоустановеност и справедливост на санкцията и потвърждава изцяло съдебният акт на пловдивските магистрати.