Шведски полицаи стреляха и раниха мъж, който ритал чанта по земята на централната гара в южния град Малмьо и твърдял, че в нея има бомба, предаде Асошиейтед прес, цитирайки местните власти и свидетел на случката.

В полицията бил получен сигнал малко след 10 ч. тази сутрин, че мъж се държи заплашително на гарата.

Мъжът носел три чанти и казвал, че е въоръжени и има експлозиви. Той отказал да се подчини на пристигналите по повикване на граждани полицаи и след като ситуацията станала опасна, един от служителите на реда прострелял мъжа в крака. Той е откаран в болница. Няма други пострадали в инцидента, каза представител на полицията, предаде БТА.

Свидетелят Фернандо Валарино каза, че бил там и чакал влак, когато видял висок, плешив млад бял мъж в тъмночервен шлифер да подритва пътна чанта по земята. Според Валарино мъжът бил на вид около 30-годишен и отначало си помислил, че е луд. Той първо не разбрал виковете му, но после го чул, че крещи "Имам бомба". Свидетелят видял как служители на гарата отстраняват хората от района преди пристигането на полицията. "Той се опита да бяга, но бяха произведени изстрели. Чух поне три, но може да бяха и четири", каза Валарино - 25-годишен италианец от Милано, за АП по телефона.

Според агенция ТТ полицаите нямали друг избор, освен да стрелят по мъжа заради поведението му. Според полицейски източници, цитирани от Франс прес, мъжът е 44-годишен жител на Малмьо.

Случилото се се разследва като опит за убийство. Полицията не изключва версията за евентуална терористична заплаха, но засега не е установено мъжът да е имал подобни мотиви. Сапьори са унищожили една от чантите, оставена на гарата. Съдържанието на другите се проверява.