Началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка. Тя идва месец, след като стават 22 години, откакто Колев е в ГДБОП и след 25 години служба в МВР.

Пред БНТ Колев потвърди, че е подал молба за напускане на вътрешното ведомство вчера. Причината - 22 години работи в ГДБОП и 25 г. в МВР, с което е придобил право да се пенсионира и смята, че може да реализира познанията и уменията си в друга сфера, която пак да бъде в интерес на българското общество.

56-годишният Явор Колев е един от най-добрите специалисти у нас в борбата с киберпрестъпността. Той създаде и отдела в ГДБОП, който работи срещу измамите в интернет. Преди това той беше сектор, а в момента е отдел с 3 сектора в него.

Завършил е Аграрния университет в Пловдив, а след това е приет да следва аспирантура по генетика в СССР. Но след промените през 1989 г., вместо да замине за СССР, Колев започва работа в Икономическа полиция в столичното Първо РПУ. Разследва престъпления, свързани с интелектуалната собственост. През 1998 г. е привлечен в ГДБОП.