Съюзът на съдиите в България реагира с писмо до медиите по повод твърдения, свързани със съдебното минало на убития вчера в София Георги Христов. Той беше намерен застрелян до стадион "Георги Аспарухов".

По-късно стана ясно, че 44-годишният мъж, известен с прякора си Тинето, е с множество криминалистически регистрации и присъда за грабеж, придружен с убийство. През 2002 г. при грабеж в Харманли той убива човек и ранява други двама. През 2005 г. Георги Христов е осъден на доживотен затвор без право на замяна. Тогава наказанието е наложено задочно, тъй като след грабежа той се укрива и е обявен за международно издирване от Интерпол.

10 години след извършването на престъплението - през 2012 г., Георги Христов бе арестуван в Испания и предаден на българските власти. През 2014 г. обаче присъдата му бе намалена на 14 г. затвор.

В позицията на съдийската организация се посочва, че са тиражирани твърдения и внушения, обвързващи убийството с предсрочното освобождаване на мъжа с решение на съдия, активен член на Съюза на съдиите в България.

В писмото до медиите се уточнява, че Христов е осъден на 14 години и 11 месеца и е условно предсрочно освободен през февруари 2018 година. Освен това и началникът на затвора и прокуратурата не са били против освобождаването. Дори е било записано, че Христов показал положителна промяна, а в изготвените доклади на специализираната затворническа администрация са били отчетени много добри резултати от корекционната работа с него. Определението на съда не е било обжалвано от началника на затвора, нито протестирано от Софийската градска прокуратура и е влязло в сила.

Нещо повече - дори мъжът да не беше условно предсрочно освободен, той щеше да е изтърпял наказанието си най-късно на 27 март миналата година - повече от година преди убийството му, пише в писмото на ССБ.

Затворите са място за изпълнение на наказание лишаване от свобода, а не са средство за защита срещу убийство. Да се твърди, че някой е бил убит, защото е освободен от затвора, е цинично, отбелязват от съдийската организация.