Сапьори и разследващи влязоха в района на склада за боеприпаси в местността "Чобанов дере" край Карнобат, където в неделя избухна пожар, последван от взривове. Те трябва да установят причините за тежкия инцидент.

Днес изтекоха 72 часа от последната експлозия и след като кадри с дрон показаха, че вече няма огнища на пожари, може да започне разследването.

На място пристигнаха специална група, обучена да влиза в подобни обекти - ескперти по боеприпасите, пожарникари, полиция, криминалисти и представители на ДАНС.

Въпреки, че изтече технологичното време от 72 часа, пътят до склада на около 2 км остава блокиран. Има два сформирани щаба - един на фирмата собственик на складовете и един - от предатавители на държавните институции. Окръжната прокуратура също ще разследва пожара.

Нито полицията, нито пожарната коментираха каква е ситуацията.

Единствено коментар имаше от фирмата собственик като оттам продължават да твърдят, че става дума за външна намеса и няма как боеприпасите да се самозапалят. 

"Сега на следващия етап, процедурно, това е по линия на полицията, искат отново да се убедят, в района на склада, подстъпите към склада, пътищата около склада, може ли нещо визуално да се види и чак тогава се взима решение за влизане вътре. С дрона виждаме което има - разрушени панели, наличие на огнище от пожар, обгорени треви, храсти, дървета отстрани, това се вижда", обясни Константин Скелин, представител на фирмата собственик на складовете.

По думите му се вижда, че три панела от покрива на едната сграда на склада липсват като вероятно при нагряването от огъня са паднали надолу.

Той е категоричен, че взривовете е нямало как да станат отвътре.

"Всички сме на единно мнение във фирмата сме доста специалисти, които се занимаваме с тази работа. Аз имам общо 64 склада, това означава че на 64 места да гърми, ако става нещо отвътре, а то нямаме такъв случай. Това е първия случай на такъв и втори случай във фирмата", заяви Скелин.

Според българският оръжеен търговец и собственик на складовете в Карнобат Емилиян Гебрев се работи по всички версии за случилото се, включително чужда намеса и умисъл.

Вчера в телефонно интервю пред британския в. "Гардиън" той заяви, че е 100% сигурен, че руски агенти стоят зад експлозията в склада в Карнобат.

Гебрев, който през 2015 г. оцеля след покушение с "Новичок", е категоричен, че няма начин взривът да е случаен инцидент, тъй като в склада не е имало нищо, което да може да избухне без външна намеса.

Складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя. Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "ЕМКО", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти, след като Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ.