Фермерът от Мисури Ранди Констънт, сочен за лидер на най-голямата измама с органични храни в историята на САЩ, се е самоубил. Това обяви днес съдебен лекар, цитиран от Асошиейтед прес.

След броени седмици Констънт трябваше да се яви във федерален затвор, за да започне излежаването на 10-годишна присъда. В понеделник вечерта обаче полицаи го открили мъртъв в автомобил в гаража на дома му в Чиликот, Мисури. След аутопсия съдебният лекар заключи, че смъртта се дължи на отравяне с въглероден оксид.

Според федералната прокуратура Констънт е маркирал царевица и соя, неотговарящи на стандартите за органични продукти, като сертифицирани органични в мащабна измама. Продажбите му достигат 7 процента от органичната царевица, отгледана в САЩ през 2016 г. и 8 процента от органичната соя. Общо между 2010 и 2017 г. той е продал над 11,5 милиона бушела зърно (1 бушел царевица се равнява на 25 кг, а 1 бушел соя - на 27 кг - бел. ред.).

Констънт е бил собственик на брокерска агенция, базирана в Айова, която е продавала зърното му основно като храна за пилета и говеда. След това месото на животните е било маркирано и рекламирано като органичен продукт.

Освен него за схемата бяха осъдени още трима фермери