Руският олигарх, изгонен от България, е бил разследван от ФБР и за търговия с наркотици.

Сергей Адониев е бил разследван от ФБР през 90-те години за участие в трафик на 1 тон кокаин от Латинска Америка в Европа през пристанището на Санкт Петербург. Наркотикът бил заловен през 1993 г. на руско-финландската граница, разкрива руският сайт "Дъ Инсайдър". Според изданието разследването стигнало до задънена улица под натиска на Кремъл.

Името на Адониев нашумя, след като стана ясно, че българското му гражданство, получено през 2008 г., е отнето след сигнал от Антикорупционния фонд и писма от партньорски служби. При получаването на гражданството той скрил информация за присъда в САЩ през 1998 г. за пране на пари и измама.

Според руския сайт присъдата е за измамна схема за доставка на кубинска захар в Казахстан. След депортирането му в родината олигархът бил пуснат предсрочно и започнал да развива телекомуникационен бизнес.

Dir.bg припомня, че Адониев е бил лишен от българско гражданство миналата година, след се оказало, че това е станало в нарушение на закона. Информацията за това обаче излезе едва миналата седмица. Първоначално тя беше съобщена от радио "Свободна Европа", след това потвърдена и от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която е подала сигнал за това още преди месеци.