За броени часове криминалисти от Областната дирекция на МВР-Пловдив разкриха извършители на дързък грабеж. Това съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

Към 4 часа на 17 юни в Районното управление на село Труд постъпило обаждане от жител на Строево, който съобщил, че пред адреса му двама румънски граждани били ограбени, след нанесен им побой.

Сформираният незабавно екип от разследващи от районното управление и от отдел "Криминална полиция" установили, че потърпевшите пристигнали в страната с намерение да купуват череши. В деня на инцидента за кратко спрели за отдих с товарния си автомобил в село Строево. Докато бил в багажното отделение, единият от тях бил нападнат от двама маскирани, които го привели в безпомощно състояние и му отнели чантичка с 8500 евро и 9000 леи, след което се оттеглили в неизвестна посока. Пострадалият бил транспортиран в болница за оказване на медицинска помощ.

По "горещи следи" разследващите достигнали до информацията, че нападателите - двама мъже и жена - на 34 години от Румъния, се придвижвали с лек автомобил с немска регистрация. Късно предната вечер колата влязла у нас през ГКПП - Русе "Дунав мост". Пак от там преминала в Румъния рано сутринта, веднага след грабежа.

Последвало обявяването им за издирване и в резултат на активната намеса и съдействие на служители от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и още в същия ден те били задържани от местните власти. Жената е разпитана като свидетел и освободена.

В рамките на образуваното досъдебно производство Окръжна прокуратура - Пловдив е издала европейска заповед за арест за двамата мъже.