Представители на румънската полиция, управлението за борба с организираната престъпност и тероризма и граничната полиция разбиха мрежа за трафик на нелегални мигранти на територията на Румъния и извън границите й, предаде ТАСС, позовавайки се на румънското радио.

Органите на реда са обискирали 15 жилища в Арад и Тимишоара и са открили в едно от тях 12 мигранти, очакващи да бъдат транспортирани. При операцията са задържани около 20 души по подозрения за създаване на престъпна група и незаконен трафик на мигранти.

Групата била специализирана в организирането на транзит на мигранти през Румъния и изпращането им към страни от Западна Европа. Неин лидер бил сириец, който бил арестуван от полицията в Тимишоара. В мрежата имало превозвачи, собственици на жилища, водачи.

Членове на групата вербували в Турция мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан и ги откарвали в Румъния през България и Сърбия. След като се съберяла група от 80-90 мигранти, ги качвали в камиони, скрити между стоките, и ги изпращали в Унгария. Всеки мигрант плащал за транспортиране до Германия или Австрия от 12 до 15 хиляди евро. По този начин били транспортирани стотици мигранти.