Десетки жители на Кърнаре излизат на протест срещу роми от селото. Хората ще протестират на площада, където снощи двадесет въоръжени роми потрошиха заведение в центъра на Кърнаре, съобщи "Марица". Екшънът се разиграл около 23.00 часа.

Няколко млади роми от Кърнаре поискали да влязат в заведението на Георги Алексиев, за да пият бира. Кафенето обаче било затворено, в него имало семейно абитуриентско парти. По информация на сайта "Карлово прес" имало парти на дъщерята на собственика, която е абитуриентка. Няколко пъти на ромите е било обяснено, че заведението не работи с посетители.

Ромите побеснели от отказа да бъдат обслужени. Само няколко минути след това пред заведението пристигнала група от 20 младежи, въоръжени с големи ножове. Начело бил 30-годишен мъж от махалата, който командвал бандата. С колове и камъни те потрошили заведението.

Над 50 жители на Кърнаре протестираха на площада. Арестуван е 30-годишният Илиян Янков - тартор на групата нападатели. Той е безработен, както и повечето от живеещите в ромската махала. Само трима от ромите в Кърнаре работят, останалите живеят от социални помощи.

"Възмутен съм от това, което се случва. Подобна проява ни е за първи път, въпреки че половината село е ромско. Не вярвам ситуацията да достигне мащабите на Войводиново", коментира кметът на Кърнаре Боньо Бонев.

Георги Алексиев, собственик на потрошеното заведение, е дал показания в полицията.