76-годишен мъж и болната му съпруга са били пребити жестоко с дървен кол от двама рецидивисти в дома им в казанлъшкото село Бузовград.

Нападателите се представили за полицаи и нахлули в нощта на сряда срещу четвъртък в къщата на пенсионерите.

"Единият нападна мен, а другият влезе в другата стая, където лежеше жена ми. Счупиха й проходилката. Биха ни с дървен кол. Взеха ни един телефон, който ми беше скъп, защото на него е записан прощапулникът на правнучката", разказа пред bTV пострадалият Иван Колев.

След като биячите избягали, възрастният мъж подал сигнал на тел. 112. Минути по-късно престъпниците, които са от ромски произход, са задържани в центъра на Бузовград.

"И двамата са криминално проявени и осъждани. Снощи им е повдигнато обвинение и с постановление на прокуратурата са задържани в ареста за 72 часа", каза началникът на Криминална полиция в Казанлък Христо Петров.

По думите му, в Бузовград има полицейски инспектор, който отговаря за селото, но е "утопия, ако мислим, че може да се предотврати всяко престъпление".

"Такива рецидивисти са под постоянно наблюдение, доколкото това е възможно. Но не може полицай да стои до всеки един престъпник", добави криминалистът.