Недекларирана валута за над 2 млн. лева задържаха митничарите на митническия пункт "Капитан Андреево".

Поредната пратка е открита в камиони, минаващи транзитно през страната ни от Западна Европа за Турция.

"Последните два случая бяха много значителни - единият беше в първия ден на Новата година. Там задържахме недекларирана валута, равностойна на 1,3 млн. лева. Укритието беше в задната стена на полуремарке на камион. Вторият случай беше на 26 декември, там сумата беше с британски и шотландски паунди. Тя възлизаше на близо 800 хил. лева, укрити задната част на хладилно ремарке", заяви пред bTV началникът на митническия пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов.

Той подчерта, че парите са пътували от Западна Европа към Турция. "Това е и тенденцията през последната година", добави Господинов.

Това е повече от установената за всяка една календарна година в периода 2015-2020 г.

За цялата 2022 г. е задържана рекордна сума пари на територията на страната и тя е в размер на над 41 млн. лева. Само 27 млн. лева са задържани на митнически пункт "Капитан Андреево".

По думите му голяма част от тези средства са придобити по престъпен начин.

Срещу всички шофьори, които са заловени с неграментирана сума, прокуратурата е образувала бързи досъдебни производства. Те се съдят по бързата процедура. За това престъпление се предвижда до 5 години затвор или плащане на процент от конфискуваната сума.