Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за изнудване, извършено от повече от двама души в съучастие със служители от Община Варна, съобщават от държавното обвинение.

В ареста с мярка за неотклонение са трима от привлечените към наказателна отговорност общо шестима участници в схемата. Задържани под стража са главният инспектор в отдел "Строителен контрол" Добри Д., варненецът Жечо Ж. и Илия Ст.

С парична гаранция от 5000 лева е участникът в схемата Момчил Б.

През юли обвиняемите поискали от потърпевшия 15 000 лева, като го заплашили със събаряне на недвижимия му имот в местността Ален мак. Собственикът трябвало да даде парите, за да бъде оттеглена жалбата срещу строежа му, "уредена" от участниците в схемата.

Срещу обещание от 100 лева на 20 юли жалбата в общината внесъл мъж, нает от обвиняемия Момчил Б. Три дни преди това по жалбата била извършена проверка от главен инспектор Добри Д., който посетил обекта със своя колежка.

След като потърпевшият подал сигнал за изнудването, служители на "Икономическа полиция" в ОД на МВР предприели необходимите действия. Сумата от 10 000 лева, дадена от изнудвания, е намерена и иззета от единия от обвиняемите - Момчил Б.

Действията по разследването продължават.