10 души са задържани за 24 часа след акция на спецпрокуратурата за укриване на данъци в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив. Следователи са намерили 150 хил. лв. с неясен произход. Около 60 хил. лв. са били скрити в кутия за обувки. Фамилията на Ветко Арабаджиев, която държи хотелите, също е обект на разследване.

Това съобщи заместник - главният прокурор Иван Гешев.

Интерес за прокуратурата представляват трима членове от семейство Арабаджиеви, които от началото на август не са в България и заради това не са задържани.

"Към момента все още се провеждат действия по разследването. Текат множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в София и Пловдив. Собственикът на хотела, ако използвам думата "собственик", по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми", допълни Гешев.

На въпрос дали 10-мата задържани са служители на Ветко Арабаджиев, Гешев отговори: "Не само. Това са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от посоченото от вас лице, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и официалните негови фирми".

Ако говорим за евентуални обвинения за пране на пари, защото към момента няма привлечено в качеството на обвиняем нито едно лице, насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група.

От 7 часа сутринта разследващи са влезли да претърсват стаи в хотелите, преправени на офиси и да изземват документи, уличаващи ги за данъчни престъпления.

Разследва се престъпна група, която е действала от началото 2018 г. досега.

До края на деня ще стане ясно на кого ще бъдат повдигнати обвинения за укриване на данъци.