Три "мулета", взели от доверчиви бургазлии общо сумата от 61 524 лв. и златни накити (пръстени и монети) бяха задържани в рамките на седмица от служители на ОДМВР - Бургас.

И тримата мъже, получили парите и ценните вещи, след като притежателите им, били измамени по класическата схема "оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници".

В първият от случаите, станал на 10 май т.г., 58-годишен бургазлия, живеещ на улица "Пробуда" в морския град, решил да подпомогне задържането на телефонни измамници, след като получил обаждане от непознат, представил му се за високопоставен полицейски служител. Непознатият заявил, че всички пари и ценни предмети, които бургазлията щял да даде за приключване на полицейската акция с арест на ало измамниците, впоследствие щели да му се върнати. Бургазлията доверчиво събрал всички налични парични средства от дома си в размер на 2 150 лева, както и пет златни пръстени и три златни монети с общо тегло около 40 грама, поставил ги в найлонова торбичка и ги занесъл до гараж, разположен на ул. "Св. Патриарх Евтимий" № 87.

В резултат на няколко месечно разследване служителите от Първо Районно управление - Бургас установили самоличността на мъжа, взел парите и златните предмети - това е криминално проявения С.К., 24-годишен от Лясковец, област Велико Търново, който е направил пълни самопризнания по случая.

Във втория от случаите - на 21 юли, 68- годишна бургазлийка, живееща на ул. "Кооператор" в к-с "Меден Рудник" отново заблудена, че съдейства на полицейските служители, участващи в спецакция, събрала в найлонова торбичка сумата от 11 600 лв. и златни накити. Торбичката е взета от 24-годишния Г.Х. от Камено, който е задържан в Четвърто Районно управление - Бургас със съдействието на служители от Районно управление - Камено. Г.Х. е направил пълни самопризнания по случая и описал механизма на извършеното от него деяние.

На 30 юли т.г. 68-годишна бургазлийка, живееща на ул. "Св. Партриарх Евтимий" е заблудена, че помага на служителите на реда и след като събрала в чанта сумата от 47 774 лева, я предала в района на бл. 7 в ж.к. "Лазур", на мъж на видима възраст около 70 години. В резултат на бързите полицейски действия на служителите от Пето Районно управление - Бургас е установено, че парите са взети от 87-годишния Т.Ч. от Бургас, който заедно със сумата отпътувал в посока Варна.

Със съдействието на служители от Трето Районно управление - Варна Т.Ч. е задържан и впоследствие върнат в Бургас. Извършени са множество процесуално - следствени действия /разпит на свидетели, разпознаване, оглед на веществени доказателства и др./, като е доказана вината на 87 годишния мъж. Самият той направил пълни самопризнания и върнал сумата, взета от 68-годишната бургазлийка.

И по трите случаи са образувани досъдебни производства, а работата по документиране на престъпната дейност на С.К., Г.Х. и Т.Ч. продължава.