Опит за фиктивен износ на стока, поставена под митнически режим "Транзит", предотвратиха служители на митнически пункт Капитан Андреево. Така е осуетена измама за над 112 000 евро, съобщиха от Агенция "Митници".

По документи стоката е била превозвана от товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът на камиона, турски гражданин, е декларирал, че превозва от Холандия и Германия за Турция през България групажна стока с общо тегло 22 670 килограма. При притегляне с електронна везна обаче е била констатирана разлика в килограмите между представените документи и наличния товар.

При последвалата проверка митническите служители установяват, че в товарното помещение липсва част от декларираната стока. На практика в камиона не се е превозвала описаната в документите система за изпомпване на лепило. Машината, която намира приложение в автомобилната индустрия, е с тегло 4183 килограма и е на стойност 112 521 евро. Срещу шофьора на камиона е бил съставен акт за административно нарушение.

Според експерти, цитирани от преслужбата на митниците, подобни измами целят в европейската държава, откъдето тръгва товара, да се ползва неправомерно възникналото с износа на стоката право на данъчен кредит.