Депо за укриване и подпомагане на нелегално преминали у нас мигранти разкриха криминалисти от Бургас.

Депото се намира в постройка към действащо животновъдно стопанство край карнобатското с. Сърнево. По време на полицейската акция са открити шестима мигранти, които изчаквали да бъдат отведени до точка в близост до магистрала "Тракия", откъдето да бъдат извозени до София. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас, информира БТА.

Депото е действало от около месец и е обслужвано от двама български граждани - единият от с. Сърнево, а вторият от близкото с. Черково.

Те посрещали мигрантите, идващи пеша по предварително зададена локация, давали им подслон, храна и ги подпомагали с дрехи.

Двамата българи са задържани първоначално за 24 часа, а впоследствие - с прокурорско постановление за срок до 72 часа, като им е повдигнато обвинение.

Други 27 лица са задържани в резултат на проведената в Бургаския регион специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, миграционния натиск и превенцията на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

Снимка: Булфото

Акцията започна в четвъртък. Образувани са 12 бързи и пет досъдебни производства. Задържани са лица за притежание на наркотици. В друго лице са открити тефтери с лични данни на хора, получавали заеми и стоки на версия.

Снимка: Булфото

Проверени са 877 моторни превозни средства и 1314 лица, от тях са установени 16, обявени за издирване. Извършени са проверки и на над десет адреса и 192 търговски обекти, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и др.

В проверките се включиха служители на "Охранителна полиция", "Пътна полиция", "Икономическа и криминална", както и екипи на бургаската жандармерия.