Разбита е престъпна група за рекет и изнудване в Бургас, събирала "такса спокойствие" и "глоби" за разпространение на наркотици, съобщи ръководителят на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев.

Общо 8 души бяха задържани при зрелещен арест през последните два дни при спецоперация на територията на морския град.

Полицията е следяла групата още от февруари. Като подбудител е сочен известният в криминалните среди бивш ММА боец Илко Паскалев. Групата е изнудвала и принуждавала лица, сред които и деца на възраст между 14 и 18 години, да продават наркотици на територията на града. В някои случаи се е стигало и до физическа агресия, предаде БНТ.

"Четири лица в съучастие, съответно като помагачи са извършители и са осъществявали изнудване спрямо други със заплахи, касаещи тяхната телесна неприкосновеност, имущество и оказване на психологическо въздействие и тормоз", заяви ръководителят на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев, предаде БТА.

От прокуратурата разкриха и какъв е бил механизмът на действие на престъпната група.

"Единият е предоставяне за продажба от тяхна страна на други лица, продажба на наркотични вещества и впоследствие, след като не може да се върне на време сумата от продажбата, започва налагане, ще използваме термина "на глоби", които продължават продължително време и вторият начин - установяване от страна на обвиняемите на лица, които разпространяват наркотични вещества и съответно налагане на принуда върху тези лица от страна на получилите обвинение извършители да им заплащат така наречената "такса спокойствие", съобщи старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Престъпната група е неутрализирана на прага на летния сезон. Според полицията в разгара на лятото пласирането на наркотици се разраства.