Наркогрупа е била разбита при спецоперация на ГДБОП, проведена на територията на Бургаска област, след утвърден план от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, и под прякото ръководство на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В нея са участвали служители на териториалния сектор "Борба с организираната престъпност" към ГДБОП-МВР в Бургас и колегите им от Отдел "Наркотици" при ГДБОП.

В хода на полицейските действия са задържани 12 участници в групата. На четирима от тях - на възраст 37 г., 39 г., 28 г. и 22 г., е повдигнато обвинение, а с решение на Специализирания наказателен съд им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

В рамките на операцията са извършени множество процесуално-следствени действия в жилища и ползвани от задържаните леки автомобили. Иззети са около 1 кг различни видове наркотични вещества - суха зелена тревна маса - канабис, метамфетамин, кокаин, хашиш. Открити са 48 растения от рода на конопа, 18 от които били отглеждани в специално оборудвано за целта помещение на къща.

При претърсванията са иззети още - газово оръжие, ножове и палки, а в дома на лидера на групата е открита и парична сума в размер на 15 490 лв.

По първоначални данни групата е действала от началото на тази година на територията на страната и Бургаска област. Установено е, че участниците са прибягвали до използването на насилствени методи - заплахи и побои, при осъществяване на престъпната си дейност.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на Специализираната прокуратура.