Престъпна група, извършила палеж, отвличане и изнудване, е разбита от пловдивската полиция, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 9 души са задържани, като сред тях е и служител на ДАНС-София. В ареста с постоянна мярка в момента са четирима, един е освободен под гаранция, а другите са разпитани като свидетели, съобщи местният сайт "Трафик нюз".

Разследването започнало след палеж на магазина за моторни масла на бул. "Дунав", собственост на фирма "Билара Импорт" на 19 септември. Тогава огънят погълва 6 тона моторно масло, а само бързата намеса на пожарната спасява съседната сграда и няколко коли.

Пловдивските криминалисти са установили, че палежът е извършен от двама души. Впоследствие се оказва, че същите хора са участвали в мащабна схема за пране на пари. Тя е организирана от столична кантора, която се намира на бул. "Шипченски проход". По поръчка на чуждестранни граждани тя регистрирала стотици дружества, в които са превеждани огромни суми - 20-40 000 eвро, с които е оперирано в офшорни зони. Дружествата са регистрирани на имената на роми. Един от тях обаче имал неблагоразумието да изтегли 39 000 евро. След това представители на кантората отвлекли майка му от дома й в село Войводиново и го изнудили да съобщи на кого е предал парите. Получателят се оказва собственикът на магазина за масла, който впоследствие е бил подпален. Костадин Танев се оплакал в полицията, че получил заплашителни съобщения във Viber от въпросната кантора.

Неграмотните роми получавали по 100 лева на дружество, уточни директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. Циганите били издирвани от така наречените дилъри. Те снимали личните им карти и ги изпращали в кантората, откъдето пък им правили проучване дали стават за "бушони". След като били одобрявани, ромите били натоварвани на микробуси и транспортирани до София. Във въпросната кантора подписвали всички необходими документи и ставали собственици на фирми.

Служителят на ДАНС пък осигурил пълна информация за собственика на магазина и семейството му. Впоследствие магазинът е изпепелен за предупреждение.

Още 7 души са обявевени за национално издирване, уточни покурор Попов. Част от участниците в схемата са били предупредени за предстоящата информация и са успели да се укрият. Опитали са се и да заличат част от следите и доказателствата за престъпленията.

Окръжният прокурор изказа и специална благодарност на директора на ДАНС и шефа на Вътрешна сигурност в МВР, които са помогнали за разкриване на техния служител.