Един човек е задържан и е с повдигнато обвинение за приготовление към изготвяне на неистински документи след акция, провела се в Шумен, във връзка с незаконна търговия с американски и български лични документи. Това съобщи на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Според първоначалните данни, задържаният е посредник. Чрез него се е осъществявал контакт за купуване на фалшиви документи. Той е неосъждан и ще остане в ареста за 72 часа.

Разследващите смятат, че търговията с неистински документи се е осъществявала повече от две години. Има данни за чужди граждани, които са искали да си купят такива документи. Както и за други замесени в престъплението.

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени три адреса в Шумен, иззети са 1,17343 биткойна, 13 000 лева в брой, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, два мобилни телефона, два лаптопа, хард диск, множество снимки на американски и български документи за самоличност. Предстои да се установи дали документите и посочените в тях данни на американски граждани са истински или не, както и какво е тяхното предназначение.

Директорът на ГДБОП Любомир Янев уточни, че продажбата на документи се е осъществявала в т.нар даркнет (Тъмна мрежа). Като има данни, че задържаният е продал повече от 230 документа за самоличност на територията на България. Разплащанията са извършвани единствено във виртуални валути (криптовалути).

Съвместните действия на прокуратурата и ГДБОП продължават.