Над 90 заподозрени са били задържани в Турция по подозрения, че са свързани с банда за производство и продажба на фалшиво злато, съобщава "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Прокурорите са издали заповеди за ареста на общо 125 лица. Операции са били осъществени вчера в 11 окръга на страната, като заловени са най-малко 91 заподозрени.

Участниците в схемата са обвинявани за измама, защото продавали златни бижута, които били фалшиви или видоизменени с цел да бъдат продавани на завишени цени. Украшенията били изработени от мед и позлатени. Всеки месец до търговската мрежа достигали ментета на стойност милион и половина турски лири (над 481 хиляди лева). Върху фалшификатите било поставяно логото на известни бижутерийни компании.

Прокуратурата в Истанбул, която е предприела разследването, съобщи в изявление, че престъпната банда е попаднала под прицела на следователите заради оплаквания за увеличаване на случаите на фалшификации на бижута.

Бандата действала в Истанбул, но изпращала скъпоценностите и в други градове на страната. Закрити са пет работилници за изработка на фалшивите или по-евтини бижута.