Радослав Иванов, известен като Радо Темерута, е задържан в специализирана акция на територията на Варна и София, при която е неутрализирана организирана престъпна група, разпространявала наркотици на територията на двата града. Задържани са общо 9 лица. Това съобщиха на пресконференция заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев и ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Операцията е проведена на 16 и 17 декември на територията на Варна и София. Бяха извършени процесуално-следствените действия по претърсване, обиски и изземване на общо 33 адреса, автомобили и на лица, заяви прокурор Петров.

В хода им са намерени и иззети различни по вид и количество наркотични вещества.

"Преобладаващо като вид наркотично вещество са амфетамини и метамфетамини, съхранявани под формата на кристали с различна форма. Открит е около килограм хероин и оранжерия с 333 стръка канабис", добави Петров.

Ден по-късно, на 18 декември, в София, бе задържан и основният доставчик на групата, действала във Варна, известен сред криминалния контингент като Радо Темерута. Петров обясни, че задържаният е използвал доста от способите, характерни за службите. Именно затова е използвал криминално проявени, които преди негова среща проверявали района за съмнителни според тях автомобили или лица. Независимо от тези негови предохранителни мерки обаче, той бе задържан от служителите на ГДБОП. Това е голям успех за службите, тъй като през годините е влизал в тяхното полезрение", подчерта Димитър Петров.

На всички задържани е внесена е мярка за неотклонение, на шестима от деветимата са взети мерки "задържане под стража", а на останалите - "домашен арест", обясни ръководителят на Специализираната прокуратура.

Ст. комисар Темелакиев допълни, че информация за организирана група, структурирана за вътрешен транспорт на наркотици и последващо разпространение на територията на Варна е получена от колегите им от сектора на ГДБОП още през януари т.г. След потвърждаване на получените данни и образувано наказателно производство, започва и разследването под ръководството на Специализираната прокуратура.

Заместник-директорът на ГДБОП подчерта, че групата е била много добре структурирана, всеки от членовете им е имал точно определена роля, а лидерът им е отговарял за доставката с дрога, разпределял зоните за разпространение - предимно във Варна и Добрич, и събирал парите от продадената стока.

В хода на разследването е установено, че столичният снабдител също е "предавал уроци" за безопасно поведение на групата - да сменят често сим-картите на телефоните си, да слязат от луксозните коли и да ползват по-често ползвани автомобили. При претърсванията са открити две бази, в които се е съхранявал наркотикът, като къщите били обезпечени с видеокамери, имало е и т.нар. отцепки - лица, които наблюдавали за появата на подозрителни хора и коли, намерени са и две каси с пари от оборота на групата.

Заместник-директорът на ГДБОП поздрави сърдечно и благодари на колегите си от териториалния сектор във Варна, работили активно по разследването на престъпната група, която е имала цел да завземе изцяло наркопазара на морската ни столица.

Ръководителят на специализираната прокуратура и заместник-директорът на ГДБОП заявиха, че успешно проведената операция се дължи на професионалните умения и проявено търпения на разследващите.