Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили група, занимавала се с тежки данъчни престъпления. Задържани са четирима души, които не са обявявали печалба пред НАП, след спечелени търгове за милиони левове в десетки общини, съобщи пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че от банкови касети са иззети 770 000 лева и 120 златни турски монети с лика на Ататюрк.

Групата действала по схема, по която се регистрирали фирми на бедни и безработни хора, които участвали в обществени поръчки за ремонт на сгради, почистване на корита на реки, саниране и други дейности. От едната страна са били лица от групата, а от друга страна били общини в страната. Така били фактурирани ремонтите, че не се плащало ДДС. А и самите фактури не били отчитани. Изпълнението на поръчките минавало по график, но след това търговски дружества не декларирали печалба. Всички фирми били контролирани от разбитата група.

Ремонтите са правени през 2017-2018 година, а стойността е в 6-цифрени суми.

"Само едно от дружествата за една година не е внесло над 380 000 лева данък. Иззети са 150 хиляди лева и турски златни монети", уточни Гешев.

Прокурорът, който разследва случая - Кирил Пейчинов, уточни, че дружествата са били 20, а спечелените обществени поръчки около 50.

Общините, които са печелили от обществени поръчки, са основно в област Силистра - Главиница, Върбица и Лисиче.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък каза, че това е поредна успешна акция, която има за цел да дисциплинира фирмите.

Предмет на друго разследване е дали е плащано на кметове да избират тези фирми.

Четиримата задържани засега са в ареста, но прокуратурата ще настоява да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение.

"Само тази година са запорирани, иззети, по дела на Специализираната прокуратура парични суми за над 50-60 млн. лв. Това за нас е важна насока на работата ни и приоритет на Специализираната прокуратура. За никой не е тайна, че, особено в България, най-сериозното наказание е да ти вземат това, което си откраднал и да те "ударят по джоба". Това е един от най-сериозните способи за борба с организираната престъпност. Само паричните гаранции по дела тази година са над 2,5 млн. лв. Тоест, мерките "парична гаранция" са най-високите в страната в Специализираната прокуратура, защото ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвиняемите лица. За нас мярката за неотклонение "парична гаранция" е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклоняване тези парични средства ще влязат в държавата", каза още Иван Гешев.

И подчерта, че работещите в Спецпрокуратурата не заслужават това, което се пише и говори за тях напоследък в публичната сфера.