51-годишната българка Радина Жечева от Пловдив е сред най-издирваните жени в Европа. Това става ясно от нова кампанията на Европол  за залавянето на най-търсените жени престъпници в държавите членки на Европейския съюз.

В кампанията "Престъпността няма пол" са се включили 22 държави от ЕС. Бегълците са представени на уебсайта "Най-издирваните в Европа".

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на сайта, защото опитът показва, че колкото повече очи видят търсените, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирван човек.

"Колкото повече очи видят търсените, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирван човек", пишат от МВР.

Българката е осъдена на 5 години затвор за измами — взела над 25 хил. лв. от 12 родопчани.  През 2010 и 2011 г. се обаждала от карловското село Баня на хора в Чепеларе и Смолян.  Делото е гледано задочно, защото е избягала още преди началото на процеса.

По данни на прокуратурата, Жечева обещавала на жертвите си съдействие за банков кредит или работа в чужбина. Жена от Чепеларе и дала 2000 лева, за да получи банков кредит, а момиче от село Змеица и семейството ѝ броили 12 000 лева и ценни вещи, за да може Жечева да намери на цялата фамилия работа в Обединеното кралство. Радина използвала и фалшиви лични карти.

Това е второто наказание на Жечева за измами. Години по-рано тя е действала в Пловдив, но била наказана само с "пробация".

Радина Жечева се издирва от 5 години насам.

Тъй като жената е неоткриваема, снимката ѝ попадна в класацията на Интерпол.

От МВР призовават, ако разпознавате някои от най-търсените бегълци - да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта eumostwanted.eu/crimehasnogender директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.