Задържаните за замърсяването на река Юговска, уса освободени от ареста срещу парични гаранции от по 5000 лева, съобщи за БТА Венелин Савов, прокурор от Районната прокуратура в Асеновград.

Управителят на дружеството "Лъки Инвест" АД и отговорникът на хвостохранилище бяха задържани за 72 часа с постановление от дежурния прокурор. Те са обвинени за това, че в съучастие, умишлено са допуснали замърсяване на р. Юговска и по този начин са създали опасност за хора, животни, растения, почви и са направили водата негодна за употреба.

На този етап двамата обвиняеми отказват да дават обяснения. Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лева.

Преди два дни жителите на Лъки на протест в центъра на града. Подкрепиха ги работници от "Лъки Инвест". Хората настояваха двамата задържани заради замърсяването на реките да бъдат освободени.

Прокуратурата повдигна обвинения заради замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Няма повод за притеснение за питейната вода в Пловдивско след замърсяването на реките с цианиди.

От ВиК-Пловдив са направили проби на водите от помпените станции в близост до река Чепеларска в два последователни дни, които показват, че няма отклонения от нормите.

Протестиращите не вярваха на резултатите от измерванията на реките, които показват замърсяване с цианид, и се притесняват за работата си, тъй като предприятието е основния източник на работни места в града.

Според разследващите управителят на дружеството и отговорникът на хвостохранилището са допуснали изтичане на отпадни води. 

От четвъртък фабриката за преработка на руда не работи.