Доказателствата, които са събрани на този етап, правят най-правдоподобна версията за евентуално инсцениране от негова страна. Това каза на брифинг пред журналисти в Пловдив Костадин Паскалев, наблюдаващ прокурор по делото с изчезналото на 16 ноември дете от пловдивското село Болярино.

Момичето, което е на 11 години, е от сирийски произход. Сигналът за изчезването на Рейсян е бил подаден в сутрешните часове, а то бе открито след мащабна акция към 18:30 часа същия ден с наранявания по тялото и главата.

Сирийското семейство живее от юни тази година в село Болярино, община Раковски. То е многодетно, с шест деца, като най-малкото е на около една година.

Детето е открито в изоставена постройка близо до дома му, посочи Паскалев. По думите му събраните доказателства и показанията на детето сочат към самонараняване. Извършен е следствен експеримент на място, където детето е показало как е станало самонараняването. Разпитани са свидетели, направена е съдебномедицинска експертиза, която свидетелства състоянието на детето, обясни Паскалев.

Разследващите са направили два огледа на два обекта, където са намерени вещи, имащи общо с разследването.

Няма участие на друг човек при изчезването на детето, коментира Паскалев. Той обясни, че през целия ден момичето е било в различни помещения на необитаема постройка. Към момента делото се води за отвличане, защото това е най-близката квалификация, обясни прокурорът.

Родителите са заявили, че имат намерение да напуснат страната, когато това е възможно. Според тях евентуално става въпрос за отвличане, коментира директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов.

По думите му в издирването на детето са били включени голям брой служители от специализирани полицейски сили, жандармерия, следови кучета, както и служители на Държавното горско стопанство в района, множество жители на селото.

Момичето е било уплашено, трудно е контактувало заради езиковата бариера. От изключително ценно значение в установяване на фактите беше работата на двама преводачи, които през целия ден са били на терен в Болярино, коментира Костадинов.