Минимум 20 000 лева са необходими, за да отвори врати в началото на октомври разбитият от вандали Център за деца с аутизъм в Плевен. Средствата са нужни за възстановяване на щетите и за продължаване на започналия ремонт.

Вандали изпочупиха вратите, шкафовете, прозорците и уредите в новоизграждащия се център в нощта срещу събота, след като разбили страничен вход на сградата и влезли през бивши перални помещения. Снощи стана ясно, че полицията е задържаха петима души за вандализма, но все още не е ясен мотивът за действията им. Няма откраднати вещи, но е правен опит за палеж.

Според Ивайло Иванов, отговорник за ремонта на центъра, вандалите са знаели, че само в тази част от голямата сграда няма СОТ. От екипа на бъдещия център са категорични, че посегателството няма да ги откаже или да забави ремонтните дейности.

Идеята за изграждане на центъра е на Владислава Цолова, която е майка на 18-годишен син с аутизъм. Сградата е безвъзмездно предоставена от общината, а средствата за самото изграждане е от дарители.

"Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с нас чрез сайта autismtoday-bg.eu, Фейсбук страницата на "Аутизъм днес", фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и на Центъра за деца с аутизъм в Плевен", заяви пред bTV Владислава Цолова.

"В центъра ще се осъществява, както и в София, единственото до момента лечение за деца с аутистично разстройство - поведенческа терапия, която допреди 3 години не съществуваше. Откри се в сграда, предоставена от Столичната община, която също само с помощта на дарения ремонтирахме", допълни тя.

Според специалисти разстройствата от аутистичния спектър зачестяват. 300 нови случая на деца с разстройство от аутистичния спектър се откриват на година в България.