Дни преди коледните празници МВР отправи апел към хората да бъдат внимателни и да не дават пари и ценности на лица, представящи се за служители на различни институции. От ведомството подчертаха, че най-често използваната схема за телефонни измами е съдействие на полицията. Именно по този начин преди месеци в София жена даде половин милион лева.

"Най-общо казано, това е основният момент в схемата на една телефонна измама, когато по телефона се търсят някакви финансови средства за подпомагане на полицейски органи или други, които извършват разследване спрямо телефонни измамници", обясни пред БНР Ивайло Величков от Столичната полиция.

"В този смисъл апелът е под каквато и да е форма, когато има искане по телефона за предоставяне на парични средства, гражданите да не се доверяват и да не са "връзват", грубо казано, на схемите на телефонните измамници", посъветва той.

Величков поясни и за актуалната към момента схема, която се прилага - убеждават жертвите си, че съдействат на полицията за залавянето на телефонни измамници, като разиграват многоходова схема.

Когато първоначално на телефона се получи позвъняване, обикновено се информира жертвата, че е набелязана в определен списък, че е потенциална жертва. Човекът, който се обажда, се представя за полицай, предупреждава жертвата, че може да получи телефонно обаждане, след което се приключва разговорът.

Веднага след това последва повторно обаждане, при което вече се искат пари под една или друга форма - дали ще бъде за произшествие, дали ще бъде за лечение, дали ще бъде за някаква друга схема, актуална към момента. Жертвата, естествено, преди това е била инструктирана от мнимия полицаи да направи обратна връзка с него. Приключва разговорът, свързва се отново с мнимия полицай и вече той я убеждава да съдейства за залавянето на измамници, разказа Величков.

"Гражданите не трябва да са доверчиви. Напротив, те трябва да са внимателни. И още веднъж повтарям, да бъдат особено предпазливи, когато по телефона им се искат пари", каза още полицейският служител.