Полицията в Пловдив и Габрово задържа огромно количество наркотици при съвместна акция. На територията на габровското село Гергини е арестуван 63-годишен мъж, укривал в дома си 1 кг кокаин и почти 5 килограма хероин.

Арестуваният е заснет как сам копае в двора си на място, където е заровил хероина. Той е бил скрит на около половин метър под земята, общото изкопано количество е 4 кг и 750 грама хероин.

В автомобила му пък е намерен 1 кг кокаин.

Мъжът е с чисто съдебно минало у нас, но е бил осъждан и лежал 5 години в затвор в Турция за трафик на наркотици, оповести зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. До успешната реализация на операцията се стига, след като преди няколко дни започна наказателно производство, свързано със задържането на турски гражданин и две жени от Столипиново, за което прокуратурата уведоми медиите.

Жените бяха задържани с 300 грама хероин и малко количество кокаин и им бяха повдигнати обвинения. "В хода на това разследване под ръководството на Окръжна прокуратура и в тясно взаимодействие с Криминална полиция Пловдив разплитането на случая продължи", каза прокурор Гавраилов.

Вчера е било установено друго лице, което живее на територията на село, близо до Габрово, където полицейските служители от Габрово, след издадено постановление от Пловдивската прокуратура са предприели действия за задържането му.

Мъжът е задържан с полицейска мярка, а в понеделник предстои задържането му за 72 часа и повдигане на обвинения.

По думите на зам.-директора на ОДМВР Габрово Цветан Петков благодарение на светкавичната им реакция и с помощта на подадената им точна и изчерпателна информация от пловдивските колеги е била локализирана къщата, където живее мъжа и той е бил задържан в автомобила му, в момент в който е потеглял с цел да се отърве от наркотика.

Заподозреният е бил спрян, а в краката му се е виждал черен пакет. След проведената беседа същият е потвърдил, че държи хероин и кокаин на територията на къщата, която обитава. Съдействал е, като е завел полицаите на място, на което същата сутрин е бил заровил 18 пресовки хероин, след като е разбрал, че е задържан партньора му - турския гражданин. В черния пакет в краката му пък е имало 1 кг кокаин. Той е заявил, че е тръгнал да се чисти от наркотиците. При претърсване на жилището му са открити и ловна пушка и боеприпаси за нея, също старателно опаковани, приготвени за заравяне. "Ако бяхме закъснели и минута, щяхме да пропуснем успешната реализация", каза Петков.

По данни от Годишния доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, на едро килограм кокаин струва от 70 000 лв. до 85 000 лв., а килограм хероин се оценява на около 35 000 лв.

Турският гражданин е бил хващан на турската граница с 11 кг хероин и е излежал присъда в турски затвор.