Икономическа полиция и ДАНС извършват претърсване в офисите на 6 дружества, осъществяващи обществен превоз на пътници по всички линии на градски транспорт на територията на Пловдив и Асеновград. Акцията е под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив.

Предметът на разследването по досъдебното производство са евентуално извършени данъчни престъпления, свързани с осъществяването на транспортните услуги в Пловдив и Асеновград, както и законността и контрола на отпуснатите субсидии от страна на общинските администрации в двата града, предаде радио Пловдив.

В Асеновград оперира фирмата на Димитър Чолаков, която обслужва и пловдивски автобусни линии.

Преди обяд екип на Икономическа полиция с 2 коли влезе в офисите на "Хебросбус". По неофициална информация се преглежда документацията на извършените превози и се води разговор с управителя Веселин Дошков.

Друг превозвач - Петко Ангелов, също потвърди за проведена в офиса му проверка. В момента той е в чужбина, но обясни, че това разследване се води от два-три месеца и не е първо влизане в офисите на превозвачите. По думите му не е изключително сигналът за нарушения да е подаден от конкурентни фирми.

От община Пловдив обявиха, че ще коментират след приключване на проверката.

Следствените действия и оперативно-издирвателните мероприятия се извършват от служители на ОД на МВР - Пловдив, отдел "Икономическа полиция" и ТД ДАНС - град Пловдив. Разследването е в начална активна фаза.

"На този етап няма задържани. Не се очаква да има и задържани", коментира директорът на пловдивската полиция ст. комисар Йордан Рогачев.

Вчера превозвачите и общинската администрация отново размениха реплики. Транспортните фирми - за цената на услугата, а кметската администрация - за нейното качество. Заговори се и за покачване на цените на билетите и картите. Дебатът за това ще се води в Общинския съвет.