Министерството на здравеопазването трябва да подобри работата си и да вземе по-сериозни мерки за тези хора, заяви зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов, след като вчера столичен полицай беше прострелян в лицето при изпълнение на служебните си задължения.

34-годишният Георги Йовчев е в "Пирогов" и за късмет няма опасност за живота му, тъй като оръжието е преработен газов пистолет. Предстоят му обаче няколко медицински интервенции и антибиотично лечение.

Той и негови колеги се отзовали на сигнал, подаден от жена в квартал "Илинден", чийто син е с психични проблеми и бил агресивен. При пристигането на униформените 21-годишният Христо Бръзицов - внук на музиканта Александър Бръзицов и син на оперен певец, стрелял по майка си, но уцелил единия от тях.

Георги Йовчев е един от най-добрите полицаи в Трето РПУ, казват колегите му

Снимка: Facebook

"Много трудно се прави преценка в такава ситуация. Това е най-високата цена, която един служител на МВР може да плати при работата си. Такива случаи не са рядкост. За съжаление, не можем да се справим сами, а и не би трябвало това да е проблем на Вътрешното министерство", коментира още синдикалистът.

По думите му трябва сериозно да бъде повдигнат въпросът за оборудването на полицаите.

"Бронежилетките са достатъчно малко, за да не се чувстват сигурни колегите. Пада се не повече от една на 4-5 служители, което не гарантира безопасността им по време на работа", обясни Кузманов.

Той добави, че режимът за купуване на газово оръжие е много либерален и не е нужно разрешение, а само уведомление.

Още вчера стана ясно, че стрелцът не е регистриран у нас като психичноболен, тъй като от години живеел във Франция със семейството си. Именно там, преди около година, отключил заболяването,  след като се разделил с приятелката си. След това започнал да проявява агресия към жени, но и към по-малки младежи, разказах вчера негови съседи в България, където се връщал през лятото.

В момента Бръзицов е задържан и предстои да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза. Докато не бъде категорично доказано, че не може да отговаря за действитя си обаче, се очаква да му бъде повдигнато обвинение за опит за убийство.