Служители на областните дирекции на МВР в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и София участваха в обучение за използване на лента за принудително спиране на моторни превозни средства в града под тепетата.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев такива опреснителни занятия ще се състоят в цялата страна, за да може лентата да бъде използвана, когато има нужда. Това каза пред журналисти след демонстрация с преследване на автомобил комисар Венелин Младенов, началник на отдел "Охранителна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", цитиран от БТА.

Младенов съобщи, че към момента в МВР има 759 налични такива ленти и предстои да се закупят още 1200, които ще бъдат раздадени в цялата страна. Всяко районно управление ще има такива ленти, както и служителите, които са на автомагистрала "Тракия" и на КПП по нея, подчерта комисарят.

Извършен грабеж на бензиностанция и преследване на автомобила на "заподозрените" бе сценарият на демонстрацията. Единият от екипите разпъна лентата за принудително спиране. Автомобилът премина с около 80 км/час и по никакъв начин не наруши посоката си на движение. Правени са проби и при 120 км/час и той отново остава в стабилно състояние, посочи старши комисар Васил Костадинов, директор на областната дирекция на МВР в Пловдив.

По думите му шиповете, които се забиват в гумите, се откъсват и вероятно това оказва стабилизиращ ефект. Лентата се съхранява в кутия и разгъването ѝ върху пътя става за секунди, допълни Костадинов.