Дейността на двамата мъже, направили опит за палеж на цистерна с гориво в Гранично поделение Видин говори за изключително добра подготовка, организация и планиране на това недовършено престъпление. Това съобщи във Видин главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП на МВР, който участва в работно съвещание и представяне на годишния отчет-анализ на ОДМВР-Видин, предаде БТА

Това престъпление не беше довършено поради независещи от тях причини и професионалната работа на полицаите от Областна дирекция на МВР Видин, добави гл. комисар Терзийски.

Сега предстоят още процесуално-следствени действия, множество експертизи, ако е необходимо ще бъдат ангажирани допълнително и експерти от Института по криминалистика.

Имаме версии за мотивите за това престъпление, но обвинените лица, не се възползваха от правото си да дават обяснения в хода на досъдебното производство, каза Терзийски. Работи се по няколко версии, като не се изключва нито една. Ако имахме показания от обвиняемите, щяхме да имаме по-голяма яснота.

Има данни за престъплението по отношение на съучастие и поръчителство, но поради воденото досъдебно производство не могат да се посочат конкретни факти и лица.

 Как се стигна до разкриване на случая и до ареста във Видин

Двама мъже - на 25 и 48 г., са в ареста по обвинение за опит за палеж на цистерна с гориво в Граничния полицейски участък във Видин. Двамата бяха задържани на 27 февруари, като в тях бяха открити 10 литрови бутилки с бензин, с прикрепени пликове с химическо вещество, което при инжектиране със спринцовка (на снимката) възпламенява бензина, информираха тогава от Областна дирекция на МВР. 

Преди ареста единият прескочил оградата на ГПУ, но другият забелязал разположените в близост полицаи и се изтеглили в междублоково пространство със саковете и раниците, които са носили. 

В непосредствена близост до мястото, където единият е прескочил оградата в ГПУ, е имало две цистерни от 10 тона с бензин и дизел, а на около 50 метра от тях е разположена и бензиностанция.