Трима маскирани се опитаха да откраднат голяма сума пари от пощата в Видин в ранните часове днес, съобщи БНР.

Мъжете влезли в пощата, обезвредили и вързали охраната, след което влезли в трезора. Там се опитали да разбият помещението, но не успели да вземат парите в него.

По предварителна информация в нападнатия трезор на Централната поща във Видин е имало над 1 милион лева, приготвени за изплащане на пенсиите в града.

Заместник-окръжният прокурор на Видин и говорител Владислав Влашев потвърди на брифинг днес, че опитът за грабеж е неуспешен. Той специално акцентира върху това, че по първоначални данни е констатирана "ужасяваща безотговорност" от страна на "Български пощи" при съхранението и опазването на средствата.

Влашев не даде повече подробности, но обясни, че по една "щастлива случайност" грабежът е останал недовършен.

Иначе се знае, че към 5 ч. тази сутрин трима маскирани и въоръжени са изненадали охранителя, след като влезли през заден вход на сградата. Те го вързали с белезници в стаята му, където почивал.

След това се опитали да разбият трезора, но не успели.

Видинската поща разчита на собствена и външна охрана, бе съобщено на брифинга. По време на обира се задействал датчик на охранителната фирма. Полицията разполага и със запис на охранителните камери.

Работи се по всички версии, включително и за вътрешна информация.

Прокуратурата във Видин изрази очакване органите на МВР да заловят извършителите, които до момента не са идентифицирани, както и да представят годни доказателства за задържането и привличането им към наказателна отговорност.

Полицията във Видин издирва нападателите.

Няма да допусна забавяне на изплащането на пенсиите във Видин и графиците за получаване на средствата ще бъдат спазени. Това е коментирал служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров във връзка с неуспешния опит за обир на пощенска станция в града, съобщават от пресцентъра на министерството. Министърът е разпоредил проверка на случая.