Бившият надзирател Георги Доков напуска ареста срещу парична гаранция от 10 000 лв., която може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - Пловдив, реши днес Окръжен съд - Пазарджик в лицето на съдия Ирина Джунева.

Доков е привлечен като обвиняем за това, че при управление на моторно превозно средство, като е нарушил правилата за движение по Закона за движения по пътищата, по непредпазливост и в пияно състояние, е причинил смъртта на 16-годишния Станислав Стоянов от с. Ивайло - престъпление по чл. 343, ал.3 пр. 1, буква "Б" във връзка с ал. 1, буква "В" и във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс. Наказанието, което може да бъде наложено на Георги Доков е от три до петнадесет години затвор.

Пред съдебната палата нямаше роднини и съученици на загиналото дете. Местният сайт PZDnes.com предава, че в разговор с близки до семейството е стана ясно, че те настояват екснадзирателят да остане доживот в килията на затвора. Според думите им, преди да стане злополуката, той изпил две големи ракии в заведение на края на Сарая и тогава се качил на колата си. Това не му било за първи път. Когато негови съселяни го питали - защо хем пиеш, хем караш? Той отвръщал, че има служебна карта и ще се оправи.

От изложението на прокурора Димитрия Ганчева пък стана ясно и това, че в досието на Доков има девет пътни прегрешения свързани с превишена скорост, осем от тях са с изтекла давност. Едно е от миналата година. Освен това по време на огледа и разпита на свидетелите е станало известно и това, че още две деца са щели да станат жертва на същата катастрофа, но са имали късмет, защото возилото на обвиняемия спряло половин метър преди да ги засегне, след като вече бил блъснал починалия Станислав.

Съдия Джунева взе предвид факта, че Доков не е направил опит да се прикрие и да избяга от местопрестъплението, той е останал там и е направил пълни самопризнания. Тя заяви, че той е семеен и има добри доходи, които му дават възможност да покрие гаранцията си.

До момента е установено, че на общински път, между с. Сарая и с. Ивайло, обл. Пазарджик, обвиняемият Георги Доков е управлявал лек автомобил, марка "Опел Астра". Той застигнал група деца, като по непредпазливост ударил с автомобила си и причинил смъртта на 16-годишното момче, което управлявало велосипед. На място пристигнали екипи на полицията, като на Доков е била извършен тест с техническо средство "Дрегер", което отчело 1,58 промила алкохол в кръвта му.

Нещастието станало вечерта в четвъртък, 30 август. Група момчета карали колело по междуселския път в посока Ивайло, те се връщали от съседното село, където играли мач със свои връстници. Около 20.30 ч. те забелязали, че зад тях идва кола, която криволичи по шосето и в същото време се движи с относително висока скорост. Това ги накарало да спрат. Момчетата били в колона в тревната част на пътя, като на велосипеда си бил само Станислав.

Доков твърди при разпитите, че не го е видял дори в последния момент. Заради алкохола той не е имал никаква възможност да отклони колата и ударил задницата на колелото. От силния удар момчето буквално изхвръкнало от седалката на велосипеда си и ударило главата. От темето му зашуртяла кръв, а Доков слязъл от возилото си придържал главата му докато дойде линейката. Пристигналият медицински екип с нищо не можал да помогне на тийнейджъра, въпреки усилията той починал на път към болницата. Станислав е единствено дете на родителите си. Той бе погребан в събота.

Доков е семеен и има деца.