20 000 лв. и златни бижута даде 72-годишна бургазлийка на телефонни измамници, но полицията успя да задържи "мулетата", взели пратката. Половината сума и златото са върнати на собственичката благодарение на светкавичните действия на служители на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР Бургас и Първо Районно управление.

Другата част от парите били изхарчени от посредниците на телефонната измама.

"За пореден път е ползвана класическата схема "оказване на съдействие на служители от полицията за задържане на телефонни измамници", като 72-годишната бургазлийка, въпреки множеството превантивни съвети от органите на реда, се доверила на гласа в телефонната слушалка и сляпо изпълнявала указанията му", обясни говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева.

На 14 октомври пенсионерката от бургаския комплекс "Лазур" оставила найлонова торбичка със сумата от 20 000 лв. и златни накити в близост до офис на политическа партия на централната ул. "Александровска".

След това се прибрала в апартамента си зачакала да й се обадят допълнително.

След като не получила ново телефонно обаждане се усъмнила, че е измамена и алармирала полицейските служители за случая.

В резултат на бързи издирвателни действия са установени и задържани т.нар. "мулета", които взели парите и златните накити - двама бургазлии на 17 г. и 36 г.

В единия са открити 9 580 лв. и предадените от пенсионерката златни накити.

По думите на двамата бургазлии, след като взели найлоновата торбичка и видели съдържанието й, се полакомили и не занесли пратката на указаното им място, а я задържали и изхарчили половината пари.

Събраните до момента материали по образуваното досъдебно производство са докладвани в Бургаската районна прокуратура.