Над 200 фалшиви ТЕЛК решение са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна, обяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по bTV. Най-големите суми в схемата взимали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници.

"Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците", поясни Спиридонов.

В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата.

Спиридонов коментира решението на съда да освободи четирима от участници в групата, като заяви, че доказателствата ще бъдат изяснени и той е уверен, че бройката на обвиняемите ще се увеличи.

Снощи Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратура за задържането под стража на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения във Варна поради липса на достатъчно доказателства. Четирима от лекарите бяха освободени незабавно, а двамата братя сирийци, единият от които също е лекар, бяха пусната под "домашен арест". В банкова касета на единия от братята е намерена валута в размер на 1.3 млн. лева., а в другия брат е намерена валута, която се равнява на над 200 000 лева.

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова. А адвокат Емил Георгиев коментира, че аферата ТЕЛК се проваля. "Прокуратурата явно действа по някаква поръчка, но няма афера ТЕЛК. Обърнете внимание - от петимата лекари само двама бяха членове на ТЕЛК, другите двама не са", коментира още той след решението на съда.

По думите на Спиридонов обаче престъпният произход на парите ще стане ясен след СРС-тата.

"Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти", каза още Ивайло Спиридонов.

Той разкри, че паролата на схемата е била "Много поздрави от У", което вероятно има връзка с името на единият от братята - Уафик Шахуд и поясни, че 90% от хората, които са получавали фалшиви ТЕЛК-ове са турскоговорящи. Имало изрично условие да не се работи с роми.

Шефът на ГДБОП допълни, че схемата в Ловеч е била различна. Там цели махали са били освидетелствани.

Ивайло Спиридонов коментира и делото срещу Димитър Желязков.

"Не сме установили участие на служители на МВР или политици в групата, за която той е изправен пред съда", коментира главният комисар.

Той е на мнение, че обвиненията срещу него ще издържат в съда, защото са събрани много факти, които говорят за организирана престъпна група.

На въпрос какво е правил Бенчо Бенчев в Турция с него, Спиридонов заяви, че не са засичани по-особени контакти между тях.