Задържаха двама иманяри, копали за злато до параклис в димитровградското село Брод. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Междувременно археолози откриха, че мястото е некропол и представлява археологически обект от национално значение, съобщи БНТ.

Двамата мъже са задържани в близост до параклиса "Св. Неделя" в землището на село Брод.

Станислав Илиев - главен уредник в отдел археология в РИМ - Хасково: Попадаме на поредната иманярска акция, така да я нарека, която успешно е осуетена от страна на полицията този път.

Полицаите са открили дупка широка 1.5 метра и дълбока 5 м. До нея са намерени кирки и лопати, а в багажника на колата - металотърсач:

Нели Кръстева - уредник-археолог в ИМ - Димитровград: Значи, легендите за самата местност са много. Намираме се на едно свято място - Света Неделя. Има кладенец, който се води самодивско кладенче.

На мястото се виждат и могили.

Станислав Илиев - главен уредник в отдел археология в РИМ - Хасково: Касае се за погребални могили. Епоха не можем да кажем още, защото вие ни сварвате в момента, в който предстои да извършим оглед на самия некропол и на материала, който излиза от там.

На всяка от могилите има следи от иманярски набези. Най-вероятно, мъжете са търсили злато. Тепърва предстои районът да бъде изследван от археолози.