Криминалисти от Шумен разкриха наркооранжерия, изградена в бетонен напоителен канал в гориста местност край квартал "Мътница", съобщиха Областната дирекция на МВР.

Работата им започнала преди повече от месец след получен оперативен сигнал, че мъж от Шумен отглежда канабис. Криминалисти влезели в дирите на двама шуменци- на 32 и 21 години. В късните следобедни часове в неделя 32-годишният бил задържан до оранжерия в кв. "Мътница". Мъжът носел инструменти и препарати за обогатяване на почвата.

Снимка: МВР-Шумен

При извършения оглед било установено, че той е полагал грижи за растения от вида на конопа в изградена от него оранжерия в коритото на напоителен канал. Мъжът отглеждал 49 растения, които били в различен стадий на растеж- между 1,20 и 2,20 м. При документиране на престъплението станало ясно, че 21-годишният е помагал в отглеждането им.

Снимка: МВР-Шумен

Извършени са претърсвания на три адреса, обитавани от двамата мъже. Иззети от жилището на 21-годишния е стъклен буркан с около 15 грама суха тревна маса, която по негови данни е марихуана. В 32-годишния шуменец е намерен около грам от наркотичното вещество. Иззети са и ще бъдат изследвани в лаборатория.

Снимка: МВР-Шумен

По-младият мъж не е криминално проявен, а по-възрастният е осъждан за държане на наркотични вещества, за нанесена телесна повреда и притежание на оръжие без разрешително.

Снимка: МВР-Шумен

Двамата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на районен прокурор. 

Снимка: МВР-Шумен