Неизвестни откраднаха джип BMW X5 (E70) от охраняем паркинг в София. Потърпевшата се оплака още, че собственикът на обекта отказва да поеме отговорност за случилото се, съобщи Нова телевизия.

Крадците са се промъкнали на паркинга, намиращ се в столичния квартал "Красна поляна", през дупка в оградата, която е далеч от будката на охраната. Автомобилът бил паркиран точно от другата страна и било много лесно за апашите да влязат необезпокоявани, да запалят тайно колата и да излязат през централния вход. Паркингът се намира на необитавано поле, далеч от жилищните сгради. Оградата му не е висока и може спокойно да бъде прескочена.

"Прибрахме се от Италия с колата. Паркирахме на охраняем паркинг, тъй като е с чужди номера. Една сутрин дойдохме и видяхме, че колата липсва. От паркинга нищо не ни обясниха. Собственикът заяви, че ако искаме, можем да го съдим. Говорих с охраната, той не успя да ми даде много информация. Сподели, че към 8 часа вечерта в понеделник колата е излязла, поздравили са го, махнали са му и са си тръгнали. Надявам се на разследващите", разказа собственичката на джипа Елика Нойкова.

Снимка: Нова телевизия

На жената е издадена бележка, че е заплатила предварително за охраняем паркинг сумата от 50 лева за месец. Вероятно заради ниската цена, на паркинга няма охранителни камери. Нойкова не обърнала внимание на това, когато оставяла автомобила, защото се доверила. В района има камери, но не работели от дълго време.

"Подобни паркинги са обекти, които подлежат на охрана по закона за частната охранителна дейност. Охранителят трябва да има лиценз или удостоверение въз основа на една наредба. Предполагам, че сега тече разследване. То ще установи обстоятелствата и фактите. Ако се окаже, че този обект няма договор за охрана и издава подобни бележки, тук вече може да се мисли за подвеждане от страна на фирмата, която държи паркинга", коментира адвокат Христо Русинов.

Представителите на паркинга отказаха да застанат пред камера, но изразиха съмнение, че става въпрос за застрахователна измама.

"За тяхно съжаление, мога да ги оборя, имам всички документи, талона, ключовете", заяви обаче жената.

По думите й не е нормално обяснението, че някой се е качил на колата в 8 вечерта и просто е потеглил необезпокоявана при вдигната бариера.

Джипът струва 8000 евро.