При всеки трети спрян за проверка автомобил в страната има наложена санкция. Това показват междинните резултати към 16 часа в неделя от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, разпоредена от премиера в оставка Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков след катастрофата с две жертви на столичния бул. "Черни връх". 

В рамките на днешния - трети ден от старта й, са установени общо 40 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 21 от тях са шофирали след употреба на алкохол до 0,5 промила, а 19 - с над 1,2 на 1000.

Общо 8930 моторни превозни средства са проверени по пътищата в цялата страна. Извършен е контрол на 12 226 водачи и пътници.

До момента са съставени 2441 фиша и 717 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. 

Същевременно министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов е изпратил писмо до МВР с предложение как да бъде установено има ли рецидивисти на пътя. В профила си във Фейсбук той обяснява, че идеята е да бъдат публикувани данните, за всички актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления.

"Със заличени лични данни на нарушителите, но с анонимизирани идентификатори, така че да стане ясно, ако има рецидивисти. От данните няма да е ясно кой е рецидивистът, но ще бъде ясно в кой град колко шофьори има с множество нарушения", обяснява Божанов.

Той посочва, че данните ще могат да бъдат ползвани и за анализи за повишаване на пътната безопасност от общините и неправителствения сектор.

"Смятам, че ще имаме достатъчно време за техническата работа по публикуването на тези данни, които ще допринесат за по-безопасни пътища, по-ефективен контрол и превенция, и спиране на "чадърите" над нарушители", заявява министърът в оставка.