Задържани са още петима за непристойни действия по време на футболната среща между националните отбори на България и Англия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Петимата мъже са отведени в Първо РПУ тази сутрин. Така заподозрените за расистския скандал, който излезе извън границите на България, станаха 16.  

Предстоят допълнителни действия за издирването и задържането и на други участници с подобно поведение.

Премиерът Бойко Борисов и британският му колега Борис Джонсън категорично осъдиха расистките прояви. Двамата са се видели и са разговаряли в кулоарите на Европейския съвет, който заседава вчера и днес в Брюксел.

Само преди дни британският премиер Борис Джонсън осъди остро расистките прояви на българските фенове по време на футболния мач между България и Англия в София. Тогава агитки издаваха маймунски звуци в опит да уязвят играчите от отбора на Англия. Освен това се твърди, че са правили нацистки жестове с ръка, които са записани на камерите на стадиона. Започна разследване на скандала, а британската преса отрази с изключително негативни и остри коментари скандала. 

От началото на годината, при футболни срещи на територията на София са задържани 78 човека. Спрямо 48 от тях са наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 2 години и 1 000 лева глоба, деветима имат наложена забрана за 1 година и 1 000 лева глоба, един е с 2-годишна забрана и санкция от 60 часа обществено полезен труд, един - с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца. Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 от задържаните са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо един има образувано досъдебно производство за хулиганство.