Опасен черногорски престъпник, търсен от Интерпол, е бил задържан от гранични полицаи на летище "София".

42-годишният Предраг Кнежевиц е обявено за издирване от черногорските съдебни власти във връзка с изтърпяване на остатък от 8 месеца лишаване от свобода по постановена спрямо него присъда за опит за убийство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След като от държавното обвинение са внесли искане на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арести Софийски градски съд е постановил задържането му за срок до 40 дни. През това време трябва да бъде задействана процедурата за екстрадирането му.

Кнежевиц, който е сочен като един от лидерите на т.нар. кавказки клан в Черна гора, се е подвизавал у нас с фалшив португалски паспорт с името Бранко Даниел и е бил заловен преди да излети от България.  Граничните полицаи се усъмнили и по снимката и отпечатъците в Интерпол разбрали, че е търсеният престъпник.

И пред съда обаче Кнежевиц твърдял, че е португалец, но роден в Барселона. Представил се като бизнесмен с ресторанти в Испания. Той дори отказал преводач за черногорски език. Настоявал за превод на английски.

Черногорецът е издирван за от март 2017 година, за да излежи останалата част присъдата му за опит за убийство на двама мъже още през 2003 година, уточни пред "24 часа" говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Кнежевиц бил осъден на 1 г. затвор окончателно от Върховния съд в Подгорица.

В родината си обаче той е подозиран в извършването на много и различни престъпления. Преди това с издирването на черногореца са се занимавали служби във Франция, Германия, Португалия и Испания.

Според сръбската информационна агенция ТАНЮГ Кнежевиц използвал различни фалшиви самоличности, с които пътувал през няколко държави от ЕС.