37-годишният шофьор, който снощи удари с колата си и уби 15-годишно дете на пешеходна пътека в София, се е движил с около 80 км/ч. Изминал е само 400-500 метра преди фаталния инцидент, а спирачен път няма, но за това предстоят експертизи. Кръвната му проба е показала 2,1 промила алкохол в кръвта.

Мъжът е задържан за до 72 часа и ще бъде поискан постоянен арест, съобщиха на брифинг от прокуратурата и СДВР. 

Шофьорът е имал неадекватно поведение на пътя. "Карал е по начин, по който неминуемо би довел до такива обществено опасни последици", посочи заместник градският прокурор на София Иво Илиев.

В автомобила му са пътували жена и нейното дете. Тя знаела, че е шофьорът е пил, но не опитала да го спре, защото не бил неадекватен. Жената не е негова съпруга, както и водачът не е баща на детето, уточни директорът на СДВР Любомир Николов. 

Колата - "Мерцедес", Е класа, не се води нито на името на шофьора, нито на пътничката, а на друго лице.

Задържаният има и предишни пет нарушения - регистрация от 2005 г. за шофиране в нетрезво състояние, през 2020 г. му е наложена глоба за шофиране с превишена скорост, а другите са за неспазване на пътната маркировка. Към момента обаче не се водел като активен контингент по линия на пътната безопасност. При задържането му не е направил опит да избяга, уточни директорът на СДВР.

Има достатъчно доказателства за привличането на задържания като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, при евентуален умисъл, каза заместник градският прокурор. Предвиденото наказание при доказване на вина е от 10 до 20 години затвор, както и доживотна забрана да управлява автомобил.

Трагичният инцидент стана снощи малко около 21:00 ч. на кръстовището на ул. "Гурко" и ул. "Цар Иван Шишман", като шофьорът се е качил на колата си на ул. "Славянска" в София. Посетителите на близкото заведение станали преки очевидци на инцидента, при който загина 15-годишно дете.