Това е рутинна операция. Целта ни е до края на годината нивата на битова престъпност да са по-ниски от миналата година. Смятаме, че проблемът може да бъде решен. Хора са си плащали цял живот данъците. Не заслужават да бъдат изнасилвани, убивани, изгаряни. Целта на тези действия е да покажем, че държавата, прокуратурата и МВР ще се опитаме да защитим тези хора. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който е в Ябланица заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Тази сутрин в района на града започна специализирана операция на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност. Проверяват се автомобили и криминално проявени лица.

"Телефонните измами в края на миналата годна намалихме нивата от януари до сега - юни. За миналата година намалението е между 40 и 50%. Целта ни е хората да живеят по-спокойно и по сигурно. Нашето присъствие с главния секретар на МВР Ивайло Иванов е, за да покажем на хората, че можем да подобрим положението им", каза още Гешев.

Главният прокурор допълни, че са постъпили сигнали от Васил Божков - освен във фейсбук и по мейл, и от издание, близко до Цветан Василев, които ще бъдат проверени.

"И двата сигнала са разпределени до съответния прокурор, който да прецени какви действия може да се извършат. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно", каза още обвинител №1.

"Не е нормалният начин за подаване на информация по Фейсбук. Всеки преценява по какъв начин да защитава защитната си стратегия. Така както други подсъдими обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, г-н Донев и г-н Цветан Василев преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков", допълни главният прокурор.

"Конкретните преценки по конкретните казуси са от наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на убиец", заяви още Гешев в отговор на питане трябва ли да се проверява античната колекция на задържаните русенски бизнесмени братя Бобокови.

Главният прокурор бе категоричен, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата събрани в рамките на досъдебното производство.