Неделна спецакция се проведе в Белослав и варненското село Синдел. Задържани са 11 лица с две и повече висящи дела. 

Операцията на прокуратурата и МВР е част от серия срещу битовата престъпност.

На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев. Вчера той обяви война срещу битовата престъпност, която започна с операция в столичния квартал "Христо Ботев". 

По време на спецоперацията в столицата бе задържана престъпната група, която е извършвала въоръжени грабежи на бензиностанции в столицата и околностите.

"Ще бъдем безкомпромисни и ще използваме всичко позволено от закона, за да живеят хората спокойно и да не бъдат тормозени", каза още главният прокурор.

По време на масираната полицейска операция в Белослав и Синдел са проверени над 380 лица и 240 автомобила. Изградени са били шест контролно-пропускателни пункта на територията на двете населени места. Установени и задържани са осем лица от активния криминален контингент, които са отведени в полицейските управления.

Срещу две лица, едното от които е непълнолетно, ще бъдат образувани досъдебни производства за противозаконно отнемане на автомобил и за кражба. Единият от задържаните е с 9 висящи дела, а в "актива" на непълнолетния са четири.

По думите на Гешев това ще е кампания, която ще продължи докато няма видим резултат.

Снимка: МВР

По-късно Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха пристанище Варна, откъдето за Италия ще бъде върнат незаконно внесен у нас боклук. 

Снимка: МВР

По отношение на отпадъците от Италия, Гешев категорично заяви, че тази практика няма да продължи. "Или ще спрат да тровят гражданите, или ще се срещнат със съда", каза във Варна главният прокурор.

В морската столица бе и екоминистърът Емил Димитров. 

"Ще бъдат затворени вносители на отпадъци, каза министърът на околната среда и водите. Всички отпадъци да се върнат в Италия за сметка на вносителите", заяви Димитров.

Той пожела квота от 50% горене на български отпадъци и после да се приемат чужди.

Следващата седмица ще бъдат реекспортирани от България първите контейнери с открития на пристанище "Варна запад" боклук от Италия. Става въпрос за 28 контейнера. Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Боклукът на пристанището е предназначен за горене в топлоцентрала, чието име не бе назовано.