Все още не е ясен мотивът на двамата задържани за осуетения опит за палеж на Граничното полицейско управление във Видин. Задържаните мъже са разпитани, но в интерес на разследването прокуратурата не може да даде повече подробности. Работи се усилено по всички версии. Това заяви пред Dir.bg зам.-окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев.

По-рано днес зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че двама мъже са се опитали да проникнат в Граничното полицейско управление във Видин и да го подпалят. Видин можеше да гори една седмица, допълни той. 

Задържаните са на 25 и 42 години. Те са от Област Лом, но живеят в столицата, съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР Петър Коцин.

Сигнал за подготвения палеж е получен във видинската полиция преди седмица. Двамата мъже са се настанили в жилище във Видин и са приготвили достатъчно храна и вода, за да останат в него и няколко дни след палежа и да се изтеглят по-късно безпроблемно.

На 27 февруари около 4.30 часа те напуснали жилището във Видин, като са носели раници и сак и се насочили към сградата на ГПУ-Видин. Единият прескочил оградата, но другият забелязал разположените в близост полицаи. Двамата са се изтеглили в междублоково пространство в близост до наетото жилище със саковете и раниците, които са носили. След като са задържани, в тях са открити 10 литрови бутилки с бензин, а за тях прикрепени пликове с химическо вещество, което при инжектиране със спринцовка възпламенява бензина.

В непосредствена близост до мястото, където единият е прескочил оградата в ГПУ е имало цистерна, в която е имало 5 тона дизел. В близост се намирала и втора цистерна с бензин, а от другата страна на пътя е бензиностанция. На 50 метра от Граничното полицейско управление пък се намират жилищни блокове на квартал "Гео Милев", а на 50 метра от бензиностанцията - жилищни блокове на квартал "Панония".

Разследват се всякакви версии за опита за палеж във Видин, но не може да се каже със сигурност, че този опит има връзка с други палежи, каза още зам.-окръжният прокурор Влашев.

Той посочи, че и двамата задържани нямат криминални регистрации и не са осъждани.