Наркотици, телефони и SIM карти са открити в кутии от сок в Софийския затвор, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Акцията се е случила във вторник. От фирмата доставчик на соковете отричат да имат общо и посочват, че това е умишлена инсценировка.

Наркотиците са били поставени в две кутии от натурален сок. Дрогата е била различна по вид и грамаж, заявиха от СДВР. Служители на реда са пристигнали в столичния затвор, веднага след като са получили информация за откритите забранени вещества.

Зад волана на буса, в който са се превозвали кутиите със сок, е шофьорът Енчо Продански. "Чух, че казват, че има нещо нередно и докато вече се придвижа с нови стекове безалкохолно към края на коридора, този стек, вторият, вече беше разкъсан, бяха извадени някакви кутии от сок, разрязани и вадеха някакви неща. Видях някакви телефони, дистанционно, запалки, някакви пакетчета, но просто нямах почти никаква видимост, тъй като самите надзиратели закриваха с телата", разказа той.

По думите на Пропдански, който от 6 г. работи като шофьор за фирмата доставчик, за първи път доставката се разтоварва не от затворниците, а от надзирателите.

Фирмата се занимава с доставки на храни до лавките до затвори от 5 г. Според шефа ѝ става дума за инсценировка. "Нито един от партидните номера, които те са намерили, не са търгувани от мен. Според мен умишлено някой е добавил и е сложил в разкъсания стек подобно нещо", каза собственикът на фирмата Ивайло Пандов.

Според него това се случва, защото обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията откритото пряко договаряне с конкретни фирми и настоява да се проведе обществена поръчка. "В понеделник КЗК излезе с решение, че пряко договаряне за 43 млн. лв. на определени фирми не може да се случи и просто ме наказаха във вторник", смята собственикът на фирмата доставчик.

От днес с решение на "Фонд затворно дело" фирмата на Пандов временно не може да доставя храни на петте затвора, с които все още има договор. Случаят все още се изяснява.